Yaşanabilir bir dünya için…
Küresel ısınma, sanayi, nüfus gibi nedenlerle çevre sorunları tüm dünyada giderek artıyor. Bunlara karşı önlem almak, dünyayı yaşanılır bir yere dönüştürmek hepimizin sorumluluğu. Haydi hep beraber doğaya sahip çıkalım, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakalım.
Çevre kirliliği ve yeşil yaşam konusunda toplumun en küresel etkilerini azaltmak. Bu sayede çöp dağları oluşturan ampullerin birimi olan aileden eğitimcilere, yerel yönetimlerden vatandaşlara kadar toplumun her kesiminden ve her yaştan insana görev ve sorumluluklar düşüyor. Şimdiki neslin ve gelecek kuşakların temiz hava soluyabilmeleri, sağlıklı ve temiz su içebilmeleri, topraklardan bol ve bereketli ürün alınabilmesi için herkesin çevreyi temiz tutması ve koruması gerekiyor. Su kaynak- larını, doğal madenleri, tüm doğal kaynakları korumak, çevre kirliliğini azaltmak, yeni kirlilik kaynakları yaratmamak, karbon salınımını azaltmak için işte yapabilecekleriniz…
Torbaları yeniden kullanın: Ortalama olarak bir insan günde bir ya da iki plastik torba tüketiyor. Bu torbalar doğada tam olarak yok olmadığı için çevre açısından önemli sorunlara yol açıyor. Alışveriş yaparken, file ya da yeniden kullanabileceğiniz bir torba tercih edin.
Işıkları söndürün: Odadan çıkmadan önce ışıkları söndürmenin tek amacı tasarruf değil, aynı zamanda elektrik kullanımının çevre kullanımı da azalmış oluyor.
Cihazları kapatın, fişleri çekin: Kullanmadığınız zamanlarda TV, DVD player, müzik seti ve bilgisayarlarınızı kapatın. Böylece yılda binlerce kilo karbondioksitin çevreye yayılmasını önlemiş olursunuz. Açık havada kurutun: Çamaşırlarınızı kurutma makinesi yerine dışarıya asarak rüzgar ve güneş yardımıyla kurutun. Bunun iyi bir tarafı da çamaşırlara kurutma makinesi kokusu sinmemesi.
Çevre dostu, biyolojik olarak parçalanabilen ve organik ürünleri kulanın: Evlerde kullanılan temizlik malzemeleri ve cilt bakım ürünleri kimyasallar ve toksinler içerir. Bunlar hem sizi hem de çevre sağlığını tehdit eder. Temizlik yaparken yeşil ürünleri de- neyin ve mutlaka ambalajın üzerini okuyun. Daha çevre dostu alış- veriş alternatiflerinizi çoğaltın.
Su şişelerini yeniden doldurun: Yalnızca bir kez kullanılan milyonlarca plastik su şişesinin yüzde 80’i çöp dağları yaratmaya devam ediyor. Bu şişeleri atmayıp yeniden kullanın ya da cam gibi daha güvenli bir malzemeden yapılan su şişelerini kullanın.
Sıcaklığı azaltın: Bulunduğunuz ortamın sıcaklığını mümkün olan en düşük seviyesinde tutun ve sıcaklığı artırmadan önce üzerinize daha kalın bir şeyler giymeyi deneyin. Gece boyunca da sıcaklığı en düşük seviyesinde tutun.
Satın alırken düşünün: Alışveriş yaparken daha bilinçli olun. Bir şeyi satın almadan önce ekolojik etkinizi bir düşünün ve bunu hafifletmeye çalışın. Bir ürün ya da hizmet satın alırken, kendi kendinize şu soruları sorun: Buna gerçekten ihtiyacım var mı? Hangi malzemelerden yapılmış? Bu ürün yeniden kullanılabilir mi?
Atık üretirken de bilinçli olun: Atık miktarınızı azaltın, uzun süre kullanabileceğiniz uzun ömürlü ürünler alın. Örneğin yeniden şarj edilebilir piller, içi değiştirilebilir tıraş bıçakları gibi. Eğer bunları yapıyorsanız, bu kez de güvendiğiniz üreticiler tarafından çevre dostu malzemelerle üretilmiş olanları tercih edin. Her yıl atıklarınızı yüzde 10 azaltsanız, yılda yaklaşık 600 kilo kadar karbondioksit salınımını önlemiş olursunuz.
Suyun değerini bilin
Su çok büyük bir ekolojik sorun. Temiz içme suyu değerli ve en etkin şekilde kullanılmak zorunda. Kullandığımız her damla suyun filtrelenmesi, temizlenmesi ve ulaştırılması için de fosil yakıt salınımı yapılıyor. Daha kurak bölgelerde yaşayanlar ise suyun daha da kıt bir kaynak haline geldiğini iyi biliyor. Ancak yine kolay alınabilir tedbirler olduğu için şanslıyız. Su tasarrufu sağlayan duş başlıkları ve diğer gereçleri kullanabiliriz, diş fırçalarken musluğu kapalı tutabiliriz.