Türkiye Susuz Mu Kalıyor?
Yaşam kaynağımız olan su, bedenimizi toksinlerden arındırır; hücrelerimizi atıklardan temizler ve vücuttan atar. Bu nedenle uzmanlar uzun ve sağlıklı bir yaşam için bol bol su içilmesini tavsiye ediyor.
Kurak geçen bir sonbaharın ardından yeni yıla da kurak girdik. Ülkemizde sonbahar ve kış aylarında beklenen yağışlar bir türlü gelmedi. Artık, birkaç saat yağan yağmuru bile sevinçle karşılar hale geldik. Özellikle büyük kentlere içme, kullanma suyu sağlayan barajlarda suların kritik seviyelere düştüğü birbiri ardına açıklanıyor. İstanbul, İzmir, Edirne, Çanakkale, Samsun, Bursa gibi büyük kentlerde ardı ardına susuzluğa doğru gidildiği, yağışlar olmazsa su kesintilerinin gündeme geleceği ifade ediliyor. İSKİ’nin açıklamalarına göre İstanbul’un 2-3 aylık suyu kaldığını ve barajlardaki su seviyesi yüzde yirmilere kadar düştüğünü gözlemledik. Bu dünya var olduğundan beri hep böyle olmuştur. Yani hava, havai ve çok kaotik bir şeydir. Normal ve periyodik bir hava yoktur… 7 yılda bir kurak, 7 yılda sulak dönem yaşarız gibi istatistiksel yalanları uyduranlara inanmayın ve bu anlayışla su yönetmekte faydasız kalır.
Kuraklık haberleri yeni değil
Okuyucuların “son x yılın en kurak y ayı” tipi haberleri eleştirel bir gözle okuması, iklim krizinin kısa vadeli bir felaketten çok daha fazlası olduğunu kavrayabilmek açısından da önemli. İnternette yapılan basit bir arama, bu tür haberlerin basit istatistik oyunlarıyla ne denli kolay üretilebileceğini gösteriyor.
2017 yılındaki bir haberde, dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, son 65 yılın en kurak döneminin yaşandığını belirtmiş. 2018 yılında yer alan bir başka haberde “Kuraklıkta son 44 yılın rekoru yaşanıyor” denmiş. 2014 yılında ise yine İstanbul’un 50 günlük suyu kaldığı iddiası türetilmiş. Ancak her yıl herhangi bir dönem, bir önceki yıllara göre belli bir oranda daha kurak ya da yağışlı geçebilir. İklim krizi ise, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin yol açtığı uzun vadeli ve geri dönülmesi zor değişikliklerin etkilerini tanımlamak için kullanılıyor ve uzun vadeli kümülatif hesaplamalarda kendini belli ediyor.
İstanbul baraj doluluk oranı son durum verileri İSKİ tarafından verilere göre, geçtiğimiz hafta gerçekleşen kar yağışı ve sağanak yağış barajlardaki doluluk oranını da yüzde 32,78’a yükseltti. Geçen yıl bugün baraj doluluk oranı yüzde 52,02 seviyesindeydi.
Baraj doluluk oranı 9 Ocak’ta yüzde 19,16’ya düşmesi sonrasında sürekli artış kaydetmişti. Ocak ayının başında Kasım ve Aralık aylarındaki kuraklıktan sonra yağışlarının etkisiyle baraj doluluğu 12 puandan fazla artış göstermişti. Son olarakta İstanbul’un barajlarında doluluk oranlarında artış devam edip, İSKİ verilerine göre, barajlardaki doluluk oranı yüzde 40,39’a ulaştı, kuruyan alanlar yeniden suyla dolmaya başladı.
Barajlardaki su, 22 günde iki katından fazla arttı. 22 günde doluluk oranındaki yüzde 21,23’le barajlardaki su iki katından fazla arttı. İstanbul’un önemli ve büyük barajlarından Terkos’ta doluluk oranı 39,74’e yükseldi. Alibeyköy Barajı’nda ise yüzde 51,65 olarak ölçüldü. Her iki barajda da eskiden kuruyan alanlar yeniden suyla dolmaya başladı.