Toprak Su Kaynakları
Türkiye, Coğrafi Konumu Sebebiyle Değişik Özelliklere Sahip Bir Ülkedir. Kara Sınırlarının Uzunluğu 2.949 Km Ve Kıyı Sınırlarının Uzunluğu 7.186 Km Olan Türkiye’nin Toplam Sınır Uzunluğu 10.765 Km’dir. Batıda Yunanistan Ve Bulgaristan, Doğuda Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan/Nahçivan, İran Günayde Irak Ve Suriye İle Kara Sınırları Vardır.
AKARSULAR VE GÖLLER
Ülkemiz 25 akarsu havzasından oluşmaktadır. Ülkemizde bulunan akarsuların çoğu ülke sınırları içinden doğmakta olup ülke içerisinde denize dökülmektedir. Sınırlarımız içinde doğup kendi kıyılarımızdan denize dökülen akarsulardan en önemlileri Kızılırmak (1 151 km), Sakarya (824 km), Büyük Menderes (584 km), Seyhan (560 km), Yeşilırmak (519 km), Ceyhan (509 km), Gediz (275 km), ve Küçük Menderes (129 km) nehirleridir. Sınırlarımız içinde doğup başka ülkelerin kıyılarından denize dökülen akarsular ise Fırat (Türkiye’de kalan kısmı 1 263 km), Dicle (Türkiye’de kalan kısmı 512 km), Çoruh (Türkiye’de kalan kısmı 354 km), Kura (Türkiye’de kalan kısmı 189 km) ve Aras (Türkiye’de kalan kısmı 548 km) nehirleridir. Asi (Türkiye’de kalan kısmı 88 km) ve Meriç (Türkiye’de kalan kısmı 187 km) nehirleri ise başka ülkelerin topraklarından doğup ülkemiz kıyılarında denize dökülmektedir.
Türkiye’de yağışların bölgelere ve mevsimlere göre değişken olması ve akarsuların yatak eğimlerinin farklılık göstermesi nedenlerinden dolayı akarsuların akış hızları/rejimleri, taşıdığı su miktarları, taşıdığı rusubat miktarları ve aşındırma güçleri yıl içerisinde değişkenlik göstermektedir. Akarsuların yatak eğimlerinin fazla olmasından dolayı akarsulardan hidroelektrik enerji üretme potansiyeli bulunmaktadır. Akarsuların yatak eğiminin yüksek olmasından ve yatak morfolojisinden kaynaklı olarak akarsularımız ulaşım için elverişli değildir.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda ülkemizde tespit edilen 320 adet doğal göl bulunmaktadır. Bu göllerin bir kısmı mevsimsel nitelikte olup kış yağışları ile dolmakta olup yazın yağış olmamasından dolayı ise kurumaktadır. Türkiye’deki göller arasında Van Gölü (3 713 km2), Tuz Gölü ( 1 300 km2), Beyşehir Gölü (656 km2), Eğirdir Gölü (482 km2) büyüklük olarak en büyük göllerdir.
Türkiye’de işletmede 861 adet baraj bulunmaktadır. Türkiye’deki barajlardan Atatürk Barajı 817 km2, Keban Barajı 675 km2, Ilısu Barajı 313 km2, Karakaya Barajı 268 km2, Hirfanlı Barajı 263 km2 yüzey alanına sahiptir.
İKLİM
Türkiye’nin iklimi yarı kurak iklim özelliğindedir. Türkiye’nin üç tarafının denizlerle çevrili olması, yüksek sıradağların kıyılar boyunca uzanışı, yükseltinin batıdan doğuya artması ve kıyıya olan uzaklık nedenleriyle Türkiye’de sıcaklık, yağış ve rüzgârlar bölgeye ve zamana göre farklılık göstermektedir.
Türkiye’nin uzun yıllar yağış ortalaması yıllık 574 mm’dir. Doğu Karadeniz Bölgesi en fazla yağış alan (1 200–2 500 mm/yıl) yerdir, İç Anadolu Bölgesi (Tuz Gölü çevresi) en az yağış alan (250-300 mm/yıl) yerdir. Türkiye’nin Akdeniz ve Güney Ege Bölgesi kıyı yerleşimleri dışındaki diğer bölgelerinde kış aylarında kar yağışı görülür.
TOPRAK KAYNAKLARI
Türkiye’nin yüz ölçümü 78 milyon hektar olup, TÜİK ile Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre bu alanın 24 milyon hektarı tarım arazisidir. Yapılan etütlere göre; mevcut su potansiyeli ile sulanabilecek arazi miktarı 8,5 milyon hektar olarak hesaplanmıştır. 2019 yılı sonuna kadar 6,65 milyon hektar arazi sulamaya açılmış olup, bu alanın 3,61 4,36 milyon hektarı DSİ tarafından inşa edilmiş modern sulama şebekesine sahiptir.
TÜRKİYE SU KAYNAKLARI HARİTASI
T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye Su Kaynakları Haritası yayınlandı.
Etkin ve verimli bir su yönetiminin sağlanmasını kendine temel misyon edinmiş olan Genel Müdürlüğümüzün; analiz edilebilir/sorgulanabilir, doğru ve güncel Sayısal Su Kaynakları verilerini oluşturma çalışmaları özveriyle devam etmektedir.
Su Kaynaklarının Sayısallaştırılması, Tipoloji, Kütle ve Risk Çalışmalarının Yapılarak İzleme Programlarının Hazırlanması Projesi” kapsamında, Harita Genel Müdürlüğü (HGM) tarafından sağlanan en güncel orto görüntüler üzerinden su kaynaklarımız yüksek hassasiyet ile sayısallaştırılmıştır.
Böylelikle Ülkemiz tüm kamu kurum ve kuruluşlarının coğrafi veri ve haritacılık alanında faydalanacağı su kaynakları ile ilgili temel bir altlık oluşturulmuş olup, güncel ve doğrulanmış milyonlarca veriyi barındıran söz konusu sayısal altlığın somut ve simgesel bir çıktısı olan “Türkiye Su Kaynakları Haritası” Ülkemizin istifadesine sunulmaktadır.
“Türkiye Su Kaynakları Haritası” çalışması kapsamında;
1) Yerüstü Su Kaynaklarımız olan Akarsular, Kanallar ve Göller HGM tarafından sağlanan en güncel orto görüntüler üzerinden CBS operatörlerinin çizimleriyle, SYM ile otomatik olarak değil, yatak izi takip edilerek tek tek sayısallaştırılmıştır.
2) Sayısal veriler, çalışmaya özgü bir kodlama ile oluşturulan yazılım ile derecelendirilmiştir.
3) Bütüncül Su Yönetimi ihtiyaçları doğrultusunda en küçük su toplama çizgisi akarsu verisi olarak sayısallaştırılmış; her bir akarsu segmenti, doğal/ıslah edilmiş ve sürekli/mevsimsel/kuru olarak kıymetlendirilmiştir.
4) Proje kapsamında, yerüstü su kaynakları ve su yönetimiyle ilgili 15 farklı veri katmanı oluşturulmuş, geometrik çalışmalar tamamlanmıştır. Tematik bilgileri içeren kapsamlı öznitelik çalışmaları devam etmektedir.
5) Söz konusu “Türkiye Su Kaynakları Haritası”, üretilen güncel ve doğrulanmış milyonlarca veriyi barındıran sayısal altlığın yalnızca küçük bir bölümünü içeren, somut ve simgesel bir çıktı olarak oluşturulmuş ve istifadelerinize sunulmuştur.