Su Üstündeki Tarihi Yalılar
İstanbul Boğazı demek aynı zamanda deniz kenarında tüm görkemiyle dikilen birbirinden güzel tarihî yalılar demektir. Farklı dönemleri ve mimari üslûpları kusursuz şekilde yansıtan bu yalılar İstanbul’un en önemli kültürel miraslarından.
Emine Valide Paşa Yalısı
Emine Valide Paşa Yalısı, Bebek’te bulunmaktadır. 1902 yılında yapılan yalının mimarı Raimondo D’Aranco’dur. Art nouveau stilindeki mimarisi ile dikkat çeken yapının birinci kat cumbalarının arasına loca ve teraslar yerleştirilmiştir.
Şehzade Burhaneddin Efendi Yalısı
Yeniköy’de bulunan ahşap yalı adını 2. Abdülhamid’in oğlu Şehzade Burhaneddin’den alır. Yaklaşık 3 bin 500 metrekarelik alana yayılan Şehzade Burhaneddin Efendi Yalısı, İstanbul Boğazı’nın en büyük yalılarından biridir.
Said Halim Paşa Yalısı
Sait Halim Paşa Yalısı’nın geçmişi 1820’lere uzanıyor. Yalı, Ayan Meclisi üyesi Nikolas Aristarhis’in mülkiyetine geçmiş sonraları. 1863’te Aristarhis Ailesi, eski binanın yerine yeni bir yalı yaptırmış.
Bahriyeli Sedad Bey Yalısı
Anadoluhisarı’ndaki yalı, Mustafa Reşit Paşa tarafından 20. yy’ın başında neo-barok üslupta haremlik ve selamlık olmak üzere iki bölüm halinde yapılmış. Bahçesindeki manolyalardan ötürü “Manolyalı Yalı” olarak da biliniyor.