Ramazan Ayında Susuzluğa Karşı Neler Yapılmalı?
Ramazan ayı her sene olduğu gibi bu yıl da sofralarımıza bereketi ile konuk oluyor. Dünyada yaklaşık 2 milyar Müslümanın oruç tutmaya alışkın olmasına rağmen saatlerin de uzun olması sebebiyle susuzluk çekilebiliyor. Ramazanda susuzluğa karşı ne yapmalı sorusunun cevabını bu yazımızda sizin için derledik.
Ramazanda susamamak için ne yapmalı? Ramazan ayının oruç tutma süresinin 15 saate ulaştığı bu günlerde, vücudun su ihtiyacını karşılamak hayati önem taşıyor. İftar ile sahur arasında geçen sürede, hem günlük su ihtiyacının karşılanması hem de kaybedilen suyun yerine koyulması gerektiğini söyleyen sağlık uzmanları, suyun yerini başka hiçbir içeceğin tutmayacağının da altını çiziyor.
Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesi ile oruç tutanlar için suyun önemi her zamankinden daha çok artıyor. 15 saati aşan süreçte susuz kalan vücudun ihtiyacını karşılamak için, iftar ile sahur arasında geçen zamanı çok iyi değerlendirmek gerekiyor. Sıcak havalarda ter yoluyla da su kaybettiğimiz için suya ihtiyacımızın artacağını söyleyen sağlık uzmanları, Ramazan boyunca sabah ezanından akşam ezanına kadar su içmeyeceğimiz için, su dengesini sağlamak çok daha önemli hale geliyor. Uzmanlar, “sıcak havalarda vücut, ısı dengesini korumak için daha fazla suya ihtiyaç duyuyor. Ter yoluyla su kaybettiğimiz de düşünülürse, Ramazan boyunca bu suyu telafi etmemiz için iftarla sahur arasında geçen sürede, hem günlük su ihtiyacımızı karşılamamız hem de kaybedilen suyu yerine koymamız gerekiyor. Suyun yerini, başka hiçbir içecek tutmaz. Sağlıklı bir Ramazan geçirmek için, iftarla sahur arasında en yakın dostumuz su olmalıdır” diyorlar.
İftarı su ile açın, sahuru su ile kapatın!
• İftarınızı mutlaka, 300-400 ml’lik büyük bir bardak su içerek açın.
• İftarınızı suyla açtıktan sonra, biraz iftariyelik yiyin veya biraz çorba için. Ana yemeğe başlamadan önce mutlaka ara verin. Bu ara, sindirim enzimlerinizin çalışmaya başlaması için gereken süredir. Bu süre boyunca da en az bir büyük bardak su için.
• Ana yemeğe geçtiğinizde, yemeklerinize yine bir bardak su eşlik etsin. Sakın, ‘yemekle su içilmez’ gibi bir hurafeye inanmayın. Su, mideyi çok kısa bir yoldan terk eder, o yüzden de yemekle içildiğinde hiçbir zararı olamaz.
• İftar bittiğinde neredeyse 1 litre civarında su içmiş olacaksınız. Bu, gün boyunca kaybettiğiniz suyu karşılamaya yetecek bir miktar değil çünkü gün içinde 1,5 litreden fazla su kaybedersiniz.
• İftardan sonra ister çay için, isterseniz kahve ama bu içecekler su yerine geçmediği için, su içmenize engel olmasın. İftardan sonra yatana kadar geçecek sürede hedef, en az 1 litre daha su içiyor olmanız.
• Sahura mutlaka kalkın ve baş içeceğiniz yine su olsun. ‘Yer, yatarım’ diye düşünmeyin çünkü bu, çok daha uzun süre aç ve susuz kalacaksınız demektir.
• Niyetlenmeden önce 2 büyük bardak su daha için.