Patent Sürecinde Profesyonel Destek Şart
Size bugün patent ve faydalı modelin işletmeniz açısından ne kadar önemli olabileceğini anlatmak istiyorum. Burada patent nedir, nasıl bir mevzuatı vardır şeklinde uzun uzun anlatmak yerine önemli birkaç noktadan bahsedeceğim.
Çoğumuz patent ve faydalı model denildiğinde hiç yapılmamış yepyeni bir makinenin icadı gibi düşünmektedir. Oysaki yeni bir fayda sağlayan küçük bir değişiklik bile patent ya da faydalı modelle korunabilir. Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 82. Maddesine göre teknolojinin her alanındaki buluşlara yeni olması, buluş basamağı içermesi ve sanayiye uygulanabilir olması şartıyla patent verilir. Patent koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 20 yıldır. Patente benzeyen ama patentteki gibi buluş basamağı şartı gerektirmeyen faydalı modeller için koruma süresi ise 10 yıldır. Bu süreler bittikten sonra koruma süresi biter ve buluş halka mal olur. Koruma süresi içerisinde patent sahibinden izinsiz bir şekilde patente konu ürünün üretilmesi ağır yaptırımlara bağlanmıştır.
Hem başvuru öncesi buluşunuzun sadece ülkemizde değil dünyada da yeni olup olmadığının araştırılması hem de patent tarifname ve istemleri gibi teknik dokümanlarının buluşunuzu koruyacak şekilde hazırlanması oldukça önemlidir. Bu bağlamda bu konularda profesyonel destek alınması birçok hatanın önlenmesi ve yatırımlarınızın doğru bir şekilde korunabilmesi açısından önem arz etmektedir. Konu ile ilgili bir örnek vermek istiyorum. Tekstil ürünlerinde kullanılan etiketlerin yapılması ile ilgili ABD’li bir firmanın geliştirmiş olduğu yeni bir yöntem sayesinde etiketlerin üretim maliyeti oldukça azalmış, Türk tekstil firmaları da maliyeti düşürmek için bu ABD’li firma ile çalışmaya başlamıştır. Etiket üretimi yapan Türk firmaları ise bundan oldukça olumsuz etkilenmiştir. ABD’li firmanın yöntemini izinsiz kullanmaya çalışan Türk firmaları olunca da ABD’li firma bir avukat ordusu ile yasal süreçleri başlatmıştır. Bu zorlukları aşmak isteyen bir müvekkilimiz ise kendi geliştirdiği yeni bir yöntemin patentini almak için ofisimize gelmiştir.
Müvekkilimiz bizi ziyareti öncesinde de yeni yöntemi için gerekli makinenin yapılması için de 20 bin EUR civarında bir sipariş bile vermiştir. Ancak, patent verit tabanlarını taradığımızda tam da Müvekkilimizin yapmayı planladığı makinenin ve çalışma prensibinin oldukça aynısı olan bir ürün ve yöntemin zaten bu ABD’li firma tarafından patentinin alındığı tespit edilmiştir. Müvekkilimiz hemen verdiği siparişi iptal etmiş ve yeni bir yöntem üzerinde çalışmaya başlamıştır. Böylece büyük bir maliyetten kurtulmuş ve olası yaptırımların da önüne geçmiştir. Patent koruması olmayan yeni bir yöntem üzerinde çalışmış ve bu yöntem için yeni bir patent başvurusu yapılmıştır.
Bu örnek, patent başvuru sürecinin işletmeler için ne kadar hayati öneme sahip olabileceğini göstermektedir.
Bir diğer husus da bazı müvekkillerimiz yeni ürünlerinin Türkiye’de olmadığını, ama yurtdışında üretildiğini belirtmektedir. Ülkemizde olmasa da dünyanın başka bir yerinde patenti alınmış bir ürün/buluş için ülkemizde patent alınamayacaktır. Çünkü, patent için yenilik şartı tüm dünya açısından aranmaktadır. Türkpatent uzmanı, önüne gelen patent başvurusunu tüm dünyadaki patent veri tabanlarını araştırarak değerlendirmektedir.
Patent başvuruları ve dokümanlarına herkes ulaşabilmektedir. Kendi sektörünüzle ilgili buluşları tarayabilir, inceleyebilir, bu incelemeler sonucunda yeni fikirlere ulaşabilir, yeni ürünler geliştirebilirsiniz. Bu yüzden işletmelerimizin arge ve inovasyon birimleri başta olmak üzere ilgili herkesin bu veri tabanlarına girmesi ve dünyadaki teknolojik gelişmeleri yakından takip etmesi ülkemizin gelişmesi açısından da önemlidir.
Aşağıdaki linkten Türkpatent veri tabanında çeşitli arama kriterleri ile araştırma yapabilirsiniz.
https://portal.turkpatent.gov.tr/anonim/arastirma/patent/detayli
Aşağıdaki linkten de tüm dünyadaki patent başvurularına ulaşabilirsiniz.
https://patentscope.wipo.int/search/en/search.jsf
serdar.sahin@bkurumsal.com
M: 0 553 204 8362
BİLGİ PATENT