Okyanusları Temizleyen Tekne: Manta
Sizi Manta’yla tanıştıralım. Kendisi dev bir plastik yiyici tekne olarak tanımlanıyor. Denizlerden plastikleri toplayan ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan Manta, plastik atıkları elektriğe dönüştürüyor. Dönüştürdüğü elektiriği de kendisi için kullanıyor.
Manta, yaklaşık 56 metre boyunda hibrit bir yelkenli. Yenilenebilir enerjiden gücünü alan ve dünyanın endüstriyel ölçekte denizden plastik toplayan ilk teknesi olan Manta, “dev plastik yiyici” olarak tanımlanıyor.
Manta’yı ortaya çıkaran girişimin ardındaki isim dünya şampiyonu yelkenci Yvan Bourgnon, 20 yıllık yelken kariyerinde defalarca okyanus aşırı yarışlara katılmış, iki kez dünyanın etrafını dolaşmış. Bourgnon, 2015 yılında solo atlantik geçişi yarışı Transat Jacques Vabre’da mücadele ederken teknesine takılan plastik atıklar yüzünden parkuru terk etmek zorunda kalmış. Yelkenci, bu yaşanan talihsiz olay üzerine 2016 yılında bir sivil toplum örgütü olan The SeaCleaners’ı kurmuş. Bourgnon, The SeaCleaners bünyesinde mühendis, teknisyen ve araştırmacıdan oluşan 58 kişilik bir ekiple beş araştırma laboratuvarında yaptığı çalışmayla Manta’yı inşa etmiş.
Gerçek anlamda çevreci bir tekne olan Manta’nın gövdesi düşük karbon çelikten üretildi. Elektrikli motoru sayesinde 2-3 knot hızla seyir yapabiliyor. Bu da denizden plastikleri toplarken gerekli olan en uygun hız. Teknedeki iki rüzgar türbini sayesinde 500 kW enerji üretebiliyor. Baş bölgesinde 500 metrekare genişliğindeki güneş panelleri, iki adet su jeneratörü, bir de plastik atığı elektriğe dönüştüren bir ünite (WECU) bulunuyor.