“Meyve Fidanı Dikmenin Tam Zamanı”
Meyveyi dalından koparıp yemenin keyfi bir başkadır. Şehirde yaşayanlar için bu çok lüks gelebilir; ama eski apartmanların bahçelerindeki meyve ağaçlarını hatırlamanızı isteriz.
Siz de apartmanınızda, bahçenizde bir meyve ağacı olsun ister miydiniz? O zaman gelin, meyve fidanını nasıl dikeceğimize ve onu nasıl yetiştireceğimize bir göz atalım… Meyve fidanı, dikim yerine götürülürken köklerinin nemi mutlaka korunmalıdır. Dikim işlemi, ağaç gövdelerine su yürümeden, tomurcuklanma başlamadan yapılmalı. Ilıman iklim bölgelerinde, en uygun zaman Kasım – Mart – Nisan ayları arasıdır. Bu dönemde fidanlar kök gelişimlerini tamamladıkları için yaz dönemini risksiz ve en az zararla atlatırlar. Kışı sert geçen bölgelerde ise ilkbahar başlangıcından itibaren fidanlar dikilmelidir. Meyve fidanlarına dikimden önce dikim budaması yapılmalıdır. Bunun için yaralı kökler, sağlam dokuya kadar kesilir, dallarda bir miktar kısaltma ve ayıklama yoluna gidilir. Böylece kök ile taç arasında bir denge kurularak fidanların tutması ve daha sonra sürgünlerin kuvvetli büyümesi sağlanır. Dikimden 10-15 gün önce çukur açılmalı; üstten çıkan toprak çukurun bir kenarına, alttan çıkan toprak ise diğer kenarına ayrılmalıdır. Açılan çukurun derinliği yaklaşık 40-60 cm, genişliği ise 30-50 cm olmalı. Eğer toprak işlenmemiş ise çukur daha derin tutulmalıdır.
Derin dikimden kaçınılmalıdır. Şiddetli rüzgârdan korumak amacıyla fidanların yakınına mutlaka herek (sırık destek çubuğu) çakılmalıdır. Dikim işlemi, yağmurlu, rüzgârlı ve güneşli havalarda yapılmamalı. Fidan, dikilmeden önce havayla belirli bir süre temas ettirilmeli. Dikim sırasında fidanın köklerinin kıvrılmaması da çok önemlidir. Dikimi takip eden ilkbaharda, meyve fidanını budamak gerekir. Sonraki 3-5 yıl içerisinde de Şubat sonu, Mart, Nisan başı ikinci defa budanmalıdır. İlk budamayı yapmadan önce ağacın gövdesini oluşturacak 3-4 yan dalı belirlemek önemli. Budanmayan meyve ağaçları erken yaşlanır ve çok az meyve verirler. Meyve ağacınız yapraklarını döktükten sonra, ocak ayına kadar dalları seyrekleştiren, ağacı gençleştiren bir budama işlemi yapabilirsiniz. Seyrekleştirme esnasında birbirine yakın dallar, zayıf ve hatta kurumuş dallarla birlikte içeri doğru uzayan sürgünler kesilir. İşlemden sonra kesiklerin temizlenmesi ve üzerine reçine sürülmesi hastalık bulaşmasını engellemektedir.