Marmara Denizi’nde Müsilaj için Eylem Planı
Marmara Denizi’nde Mart ayından bu yana giderek yayılan, balıkçılık faaliyetlerini durduran ve halkta tedirginliğe neden olan müsilaj ya da deniz salyası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 8 Haziran’dan itibaren 7/24 esasıyla Marmara Denizi’ndeki müsilajın bilimsel temelli yöntemlerle tamamen temizlenmesi için başladıklarını bildirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Belediyeler Birliği’nce Kocaeli’de bir otelde düzenlenen “Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Toplantısı”na katıldı. Bakan Kurum, basına kapalı yapılan toplantının ardından müsilajla mücadele kapsamında “Marmara Denizi Eylem Planı”nı kamuoyuyla paylaştı. Toplantıya katılan, Marmara Denizi’ne kıyısı olan illerin büyükşehir ve belediye başkanları, valileri, vali vekilleri ile bazı milletvekilleri fikirlerini ve önerilerini anlattı.
Bakan Kurum, aldıkları örnekleri Çevre Laboratuvarında incelediklerini, ODTÜ Bilim gemisiyle suyun altında ve üstünde 100 farklı noktadan numuneler aldıklarını, 700’ü aşkın bilim insanı, kurum temsilcisi, STK ve belediye yetkilisinin katıldığı son yılların en geniş katılımlı çalıştayını yaptıklarını aktardı. Bu süreci, şeffaf ve katılımcı anlayışla konunun tüm taraflarıyla istişare ederek yürüttüklerini belirten Kurum, şunları belirtti: “Bu toplantıda çalıştayın sonuçlarını ele aldık. Yine katılımcılarımızın müsilaj sorunu kapsamında sundukları yeni çözüm ve önerileri dinledik. Yapılan bu istişarelerin, toplantıların sonunda, Marmara Denizi Koruma Eylem Planı’mızı hazırladık. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları, tecrübeleriyle son halini verdiğimiz Eylem Planımız; işte bu kararlı adımları, kısa, orta ve uzun vadeli bütün planlarımızı gerçekleştiriyoruz” dedi.
İstanbul’dan İzmit’e, Bursa, Balıkesir’e denizin dört bir yanı kalın bir tabakayla kaplandı. Müsilaj kabusuna karşı, acil eylem planı göre 13 günde toplamda 4929 metreküp müsilaj toplandı. Bir yandan da denetim çalışmaları sürüyor. Malum, müsilajın en önemli nedeni atıklarını arıtılmaksızın denize boşaltılması. Müsilaj seferberliğinde 13 günde 4 bin 980 denetim gerçekleştirildi. Müsilaj eylem planı çerçevesine, Kocaeli Körfez’de 4, Pendik Marina’da 1 noktadan denizin 30 metre derinliğine oksijen verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un verdiği bilgiye göre; ileri teknolojideki oksijenlendirme cihazlarıyla deniz derinliklerindeki çözülmüş oksijenin artırılması hedefleniyor. Denize oksijen veren cihazlar 5 farklı noktada kullanılacak, 6-8 hafta sürecek çalışma sonucuna göre uygulama daha geniş sahada devam edecek.
Bakan Kurum, 19 Haziran itibarıyla; İstanbul’da 1584 metreküp, Kocaeli’nde 326 metreküp, Bursa’da 133 metreküp, Tekirdağ’da 153 metreküp, Balıkesir’de 466 metreküp, Çanakkale’de 378 metreküp, Yalova’da 1515 metreküp müsilajın Marmara Denizi’nden temizlendiğini kaydetti.
İşletmelere yönelik denetimlerin de sürdürüldüğünü kaydeden Bakan Kurum, 12’nci gün itibarıyla 4 bin 647 denetim gerçekleştirdiklerini belirterek, “Kurallara aykırı davranan 14 işletmeye faaliyetten men cezası uyguladık. Marmara Denizi’mizi, sahada gece gündüz sürdürdüğümüz çalışmalarımızla hep birlikte temizliyoruz” dedi.
“1 yıl içinde Marmara Bölgesi’nin tüm illerinde, ilçelerinde Sıfır Atık Uygulamasına geçeceğiz”
Bakan Kurum, Marmara Denizi kıyılarını kapsayacak şekilde Bölgesel Atık Yönetimi Eylem Planı ve Deniz Çöpleri Eylem Planı’nın üç ay içerisinde hazırlanarak uygulamaya konulacağını belirtti. Denizlerde oluşan plastik gibi katı atıkların, deniz çöplerinin yüzde 90’ının karasal kaynaklı olduğuna işaret eden Kurum, “Yani evlerimizde, sanayimizde üretilmektedir. Biz karada etkin olarak atıkları topladığımızda zaten denize girişleri önlenmiş olacak. Bu manada, 1 yıl içinde Marmara Bölgesi’nin tüm illerinde, ilçelerinde Sıfır Atık Uygulamasına geçeceğiz ve atıklarımızı bu manada karada toplayarak, ayrıştıracağız, ekonomimize de istihdamımızı da katkı sağlamış olacağız. İyi tarım ve organik tarım uygulamaları ile basınçlı ve damlama sulama sistemleri yaygınlaştırılacağız. Böylelikle sulamada kullanılan su miktarını azaltacağız, dereler vasıtasıyla kirliliklerin Marmara Denizi’ne ulaşmasını engellemiş olacağız.” değerlendirmesinde bulundu.