Kuyu Suyu Arıtma ve İşlevleri
Kuyuda çıkartılan sularda demir, kireç, tortu, bakteri, mil gibi pek çok istenmeyen madde bulunmaktadır. Doğal sular kalite bakımından da değişkenlik göstermektedir. Su kaynağının yer aldığı havzanın jeolojik yapısına bağlı olarak değişen sular arıtma gerektirmektedir.
Kuyu suyu arıtma sistemleri yağmur suyu arıtma, kuyu suyu arıtma, artezyen suyu arıtma, şebeke suyu arıtma, kullanım suyu arıtma olarak sıralanır. En çok sorulan sorulardan biri arıtılan kuyu suyu sağlıklı mıdır? Kuyu suyu arıtıldıktan sonra değerleri nasıl olmalıdır? Kuyu suyundaki bakteri ya da sertlik nasıl yok edilir? Kuyu suyu artezyen suyu ya da proses sularındaki bakteri kireç, tortu, demir, mil vs. istenmeyen değerlerden dolayı kullanılacak alanlarda yüksek değerlerden dolayı kullanılmaz.
Yer altı ve yer üstü sularının toplandığı yere kuyu denir. Buradan çıkarılan sular içme ve kullanma amaçlı değerlendirmek istendiğinde birtakım işlemlerden geçilerek arıtılması gerekir. Bu işlemlerin nasıl dizayn edileceği su analizi ile belirlenir, kuyu suyunda bulunan parametrelere arıtma dizayn edilir. Kuyu suyu arıtma sistemleri için yapılan analizler fiziksel analiz, kimyasal analiz, bakteriyolojik analizler olarak üç ana grupta sıralanır. Kuyu Sularında karşılaşılan en büyük problemlerden biri de sudaki kireçtir. Sert su kullanımı işletmelerde, fabrikalarda, makinalarda, kazanlarda genel olarak su kullanan bütün işletmeler ve evlerde tesisatlar ve kazanlarda tıkanma deformasyon korozyon meydana getirmekte olup yumuşak su kullanılması gerekmektedir. Bu sebeple Kuyu suyu arıtmada yumuşatma sistemi kullanılarak kuyu sularındaki kireci arıtmada kullanılır. Otomatik yumuşatma sistemi içerisinde reçine minareli bulunmaktadır. Sudaki Ca – Mg iyonları reçine minareline yapışarak sudaki kireç tutulur ve reçine minareli doyuma ulaştığında Nacl (tuzlu su) emiş yaparak rejenerasyon işlemini yaparak sert, sudan yumuşak su elde edilir. Sistem tam otomatik olarak çalışarak insan müdahalesine gerek kalmaz. Sudaki tortu ve partikül giderimi için tam otomatik kum filtrasyon sistemleri kullanılır.
Tam otomatik kum filtrasyon cihazı içerisinde bulunan quars kum ve antrasit minarelleri kademeli olarak eklenir. Sistem tam otomatik çalışarak su içerisinde bulunan tortuları tutarak ters yıkama işlemiyle atıktan atar yapılan bu işlemle suda gelen tortu, yosun, çamur ve parteküllerden arıtılmış olur. Sudaki gazal kokuları arıtmak için tam otomatik aktif karbon filtrasyon sistemi kullanılır. Aktif karon filtrasyon cihazı sudaki renk, koku, klor, tat, eriyik gazları arıtmak için kullanılır. Sistem tam otomatik çalışarak su içerisinde bulunan renk, koku, klor, tat, eriyik gazları tutarak ters yıkama işlemiyle atıktan atar aktif karbon minareli Hindistan cevizi kabuğu ve kömürden üretilir. Cihaz içerisinde quars kum, alt yatak minareli ve aktif karbon minareli bulunur.