Kurumsal Kimlik
Kurumsal kimlik denilen kavram; bir firmanın, kurumun, vakfın veya bu tip başka oluşumların hem firma içinde hem de firma dışında duruşunu, davranışını, imajını temsil eden kavram, yani şirketin kimliğidir.
Kurumsal kimlik, firmanın kullanıcılar tarafından bir marka olarak tanımlanmasına sebep olan tüm faaliyetlerdir. Kurumsal kimliğin amacı, firmanın halka ve çalışanlara tutarlı bir şekilde sunulmasını sağlamaktır. Bu nedenle, tüm firma faaliyetleri koordine edilmeli ve görsel kimliği, örgütsel davranışı ve kurumsal iletişimi içeren kurumsal ideal ile birleştirilmelidir.
Pek çok firma, güven oluşturmak ve kendilerini rakiplerinden farklılaştırmak için kendi kurumsal kimliklerini geliştirmek ister ve kurumsal kimlik stratejisini geliştirmek için ajanslara ihtiyaç duyar. Bir nevi firmanın imzası olduğundan, kurumsal kimlik oluşturma sürecinde profesyonellerle çalışılmak en iyi sonuçları verecektir.
Tüketicinin kendilerine sunduğu sayısız seçeneğe sahip olduğu hızlı ve rekabetçi günümüz dünyasında, bir firmanın varlığını ortaya koymak için stratejiye ihtiyacı vardır. Kurumsal kimlik neden önemlidir sorusuna, sizler için bir kaç cevap hazırladık. Bir kişiyle karşılaştığımızda, en fazla etkiye sahip olan şey her zaman ilk izlenimdir. Gördüklerimiz ve hissettiklerimizden ipuçlarını toplama eğiliminde olduğumuz için, gözlemlerimizi kişi hakkındaki görüşümüzü oluşturmak için yorumlarız. Firmalar, şirketler, vakıflar için de bu durum geçerlidir. Rakiplerinin arasından sıyrılmak için firmaların benzersiz, şık bir görünüme ve kimliğe sahip olması, müşterinin kafasında bir niş oluşturmak açısından çok önemlidir.
Kurum kimliğinin tutarlı bir şekilde tasarlanması, işletme için belirlenen amaçlara uygun olarak, şirketin ahlakını, kültürünü, ilkelerini, gelecekteki hedeflerini korur ve yansıtır. Bunun kendilerine uygun olduğunu düşünen müşterilerin, bu imajla bağlantılı olduğunu hissetmeleri ve işletmeye sadakat geliştirmeleri daha muhtemeldir.
Kurumsal kimliğe sahip kişisel deneyimler tüketicileri ve satın alma kararlarını etkiler. Güçlü ve olumlu bir etkiye sahip bir marka imajı, tüketicinin aklında işin olumlu bir zihinsel imajını yaratır. Stratejik olarak planlanmış bir kimlik referanslar ve tekrar iş açısından iyi bir geri dönüş sağlar.
Kurumsal Kimlik Kavramı Neleri Kapsar?
Logo tasarımı ve slogan, bir markanın kurumsal kimliğini oluşturma sürecinin başında gelir ve en önemli 2 öğesidir. Tüketicilerin bir marka hakkında ilgisini çeken ilk şey, logodur. İkinci sırada ise logoyu gördükten sonra okuduğu slogan bulunmaktadır. Birkaç kelimeden oluşan sloganlar, markanın sektörü ve yaptığı iş ile ilgili çok fazla ipucu verebilir, bu nedenle kurumsal kimlik sürecinde çok önemli bir yeri vardır. Kurumsal renk, font, firmaya ait kartvizit, antetli kağıtlar, dosyalar, zarflar da logo tasarımı ve slogandan sonra gelen önemli kurumsal kimlik öğeleridir. Kurumsal kimlik oluşturma sürecinde bir diğer önemli öğe ise kurumsal website çalışmalarınızdır. Gittikçe dijitalleşen günümüz dünyasında, müşteriler internette firma ismini arattığı zaman bu firmaya dijitalde de ulaşabilmeli ve dışarıda gördüğü marka imajının aynısını websitesinde de görmelidir. Firmaya ait olarak belirlenmiş kurumsal renk, font, logo ve slogan bu noktada çok önemlidir. Kurumsal bir websitesi için de profesyonellerden alacağınız destek, en iyi sonucu verecektir.
Kurumsal Kimliğin Avantajları
• Kurumsal kimliğe yatırım yapan bir şirket, burada kalacağına işaret eder. Şirketin başarılı olması konusunda ciddi bir mesaj gönderir. Müşteriye güven duygusu verir.
• Kurumsal kimlik, işletmenin kültürü veya kişiliği hakkında bilgi verir.Bir işletme için
tutarlı bir kurumsal kimlik oluşturmak, işletmeyi tanınır
ve hatırlanır kılar.
• Tek bir kurumsal kimlik çalışması bile, sizi hedef kitleniz arasında anında fark edilebilir hale getirir. Güçlü bir kurumsal kimlik, müşteri bilincini artırabilir ve bir şirketin rekabet gücünü artırabilir.