İstanbul’da Bir Su Masalı
16 farklı tema ve bir yağmur ormanından oluşan Florya’daki dünyanın en büyük akvaryumu İstanbul Akvaryum, ziyaretçilerini bin bir çeşit canlılardan sualtı geçitlerine kadar pek çok ilginç deneyimi yaşamaya davet ediyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Akvaryum’un ortak yatırımıyla Florya sahilinde inşa edilen ve Haziran ayı sonunda açılan dünyanın en büyük tematik akvaryumu İstanbul Akvaryum, ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor. 22 bin metrekarelik alanda 16 farklı temayla projelendirilen İstanbul Akvaryum, 1.2 kilometrelik gezi parkuru, 1.500 farklı canlı türü , 6 bin 800 metreküp su kapasitesi ve 1.000 metrekarelik Yağmur Ormanı alanı ile dünyadaki benzerleriyle boy ölçüşüyor.
Akvaryumun ziyaretçileri Karadeniz’den Atlantik’e, Nuh’un Gemisi’nden Cebelitarık Boğazı’na, oradan Panama Kanalı’na uzanan coğrafi bir rotada yaptıkları geziyi devasa bir Yağmur Ormanı’nda tamamlıyor. Kültürel, coğrafi, tarihi ve mimari açıdan belli bir temaya uygun tasarlanan her alanda, temaya uygun interaktif oyunlar ve bilgilendirme amaçlı görsel malzemeler, filmler ve çeşitli dekoratif unsurlar bulunuyor. Ses ve ışıklandırma sistemleri de yine alanın teması göz önünde bulundurularak
düzenlenmiş. İstanbul Akvaryum’un çeşitli oyun alanlarında ve kafelerinde de keyifli zaman geçirmek mümkün.
Yağmur Ormanı Macerası’nda zamana karşı yarışarak zorlu görevleri tamamlarken, Amazon Labirenti’nden Kaçış oyununda Amazon’un kaynağına ulaşıyorsunuz. 5D sinema ise hem çocuklar hem de yetişkinler için eğlenceli bir alternatif. Mekanda açılmayı bekleyen iki oyun alanı daha mevcut.
İstanbul Akvaryum’dan ilginç notlar
• Akvaryum’da birçok deniz dostuyla karşılaşıyorsunuz. Bunlardan en büyüğü, ana tank içerisinde yaşamını sürdüren Limon Köpekbalığı… Ortalama ömrü 25 yıl olan limon köpekbalıkları, bu süre boyunca ne dinlenir ne de uyurlar. Hareket etmedikleri zaman solungaçları bu işlevi yerine getiremediğinden limon köpekbalıkları oksijensiz kalıp hayatlarını kaybederler.
• İstanbul Akvaryum’daki Yağmur Ormanı’nın sakinleri arasında, anavatanı Güney Amerika olan ve hem suda hem de karada yaşayabilen dünyanın en büyük kemirgeni Capybara da var.
• İstanbul Akvaryum’daki kırmızı karınlı piranalar ise sürüler halinde dolaşıyor ve avlanıyorlar. Sudaki bir damla kan kokusunu dahi iki kilometre uzaktan alabilecek kadar keskin duyulara sahipler.
• Karadeniz alanında görebileceğiniz Rus mersinleri, dinozorlardan günümüze ulaşan nadir balık türlerinden biri. Siyah havyarı ile ünlü Rus mersinlerinin iskeletleri kemik ve kıkırdaktan oluşuyor.
• İstanbul Akvaryum’da zehirli deniz canlıları olan anemonların içinde yaşayabilen nadir balıklardan biri olan palyaço balıklarını da görebilirsiniz. Herhangi bir balık dokunduğunda salgıladığı toksik madde ile zehirleyip içine çeken anemonların salgıladığı zehir dünyada bir tek palyaço balıklarının derisinden geçemez. Palyaço balıkları küçük gruplar halinde yaşar ve popülasyondaki dişi birey ölürse erkeklerden biri dişiye dönüşebilir.
• Akvaryumda görebileceğiniz orfozlar genellikle cinsiyet değiştirirler, hayatlarının belirli dönemlerinde erkek ya da dişi olabilirler.
22 bin metrekarelik alanda 16 farklı temayla projelendirilen İstanbul Akvaryum, 1.2 kilometrelik gezi parkuru, 1.500 farklı canlı türü, 6 bin 800 metreküp su kapasitesi ve 1.000 metrekarelik Yağmur Ormanı alanı ile dünyadaki benzerleriyle boy ölçüşüyor.