İstanbul Su Kontrol ve Otomasyon Merkezi
İstanbul Su ve Kontrol Otomasyon Merkezi (İSKOM) geçtiğimiz ay açılışını yaparak adını duyurdu. İSKİ çatısı altında hizmet verecek olan İSKOM; suyu, kaynağından vatandaşa ulaşması ile ilgili tüm süreci takip edecek.
Alibeyköy’de hizmete alınan İSKOM’daki programda, İSKOM’un çalışma şekli ve yürüteceği faaliyetlerle ilgili bilgi veren İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, İstanbul’un günde ortalama 3 milyon metreküp, yılda ise 1 milyar 100 milyon metreküpü aşkın su üreten kapasitesiyle, dünyadaki sayılı kentler arasında olduğunu belirtti.
İstanbul’un su kaynaklarının yüzde 65’inin Anadolu yakasında, yüzde 35’inin de Avrupa yakasında olduğunu belirterek, “Nüfus ise tam tersi orandadır. Bu nedenle İstanbul’da ihtiyaca göre değişen zamanlarda ‘kıtalar arası su transferi’ zorunlu hale gelmektedir. Yılda 1 milyar metreküpü aşkın suyun yönetildiği İstanbul’da, havzalar arası su transferi ile birlikte şehrin arıtma tesisleri, su depoları, büyük çaplı isale hatları, terfi merkezleri ve barajların yönetimi büyük önem arz etmektedir. Bütün bu yönetim 24 saat kesintisiz olarak sürdürülmektedir” şeklinde ifade etti. İstanbul’un Istrancalar’dan Melen’e dek uzanan 400 km’yi aşkın mesafedeki tüm su kaynakları ve 14 içme suyu arıtma tesisini anlık olarak takip edilebildiklerinin bilgisini veren Mermutlu, “Suyun kaynağından musluğa ulaşıncaya kadarki tüm süreç online olarak izlenebilmekte, gerektiğinde müdahale edilebilmektedir.
Su havzalarına düşen yağış miktarından, anlık enerji tüketimine kadar sistemdeki tüm detaylar bu merkezden takip edilebilmektedir” dedi. İSKOM’u hizmete alarak, 16 milyon İstanbulluya çok değerli bir merkezi kazandırmanı mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Tesisin 24 saat aralıksız hizmet vereceğini, İstanbul’un su ile ilgili süreçleri, suyun hareketi, suyun yolculuğu, sağlıklı gidiyor mu, nasıl gidiyor gibi süreçleri bu platformdan izlenebilecek. Yüzyıllardır aslında İstanbul’un su meselesi hep tartışmalı olmuştur. Üç imparatorluk döneminde de Osmanlı döneminde de özellikle ciddi yatırımlar yapılmıştır., İSKİ bünyesinde de yıllardır farklı dönemlerin çok kıymetli hizmetleri olmuştur. Baktığınızda İstanbul’un su hikayesinde çok tartışılan Melen süreci, neredeyse 30 yılı aşkın bir süredir İstanbul’un meselesi haline geldi. Bu bakımdan İSKİ’nin bütün faaliyetleri elbette önemli. Son dönemde yaşadığımız iklim değişikliği ve kuraklığın İstanbul’a yaşattığı tedirginliği birlikte yaşıyoruz ve çözüme ulaşmaya çalışıldığını görüyoruz. Melen Barajı projesinin çok önemli bir konu olduğunu ve 30 yıl önce Bakanlar Kurulu kararıyla yola çıkıldığını düşünürsek, halen devam etmektedir. Yapılan girişimler sonucu, Devlet Su İşleri ile İSKİ arasında sağlıklı bir iletişim inşa edilmiş olduğunu görüyoruz.