İklim Değişikliği ve Su Yönetimi Sempozyumu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “İstanbul İklim Değişikliği Sempozyumu” başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen sempozyumda İstanbul’un iklim değişikliği eylem planı ve iklim değişikliği etkileri ve çözüm önerileri ele alınıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Avrupa Birliği’nin İstanbul’da İklim Değişikliği Farkındalığının ve Çalışmaların Geliştirilmesi Projesi kapsamında finanse ettiği “İstanbul İklim Değişikliği Sempozyumu” başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen sempozyumda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve İBB ve diğer yerel yönetimlerin ilgili kurumları ile üniversite, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörden yaklaşık 200 uzman 11-12 Aralık tarihlerinde iklim değişikliği ve İstanbul konusunu masaya yatırdılar.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ETKİLERİ MASAYA YATIRILDI
Sempozyumun ilk gününde “İstanbul İklim Değişikliği Eylem Planı” lansmanı yapıldı. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, İBB’nin ilgili şirketi İSKİ ve İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından iklim değişikliği ve etkilerine ilişkin çeşitli konuşmalar gerçekleştirildi.
Ayrıca moderatörlüğünü İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Görgün’ün yapacağı “İklim Değişikliğinin Sektörel Etkileri” panelinde Prof. Dr. Fatoş GERMİRLİ BABUNA- İstanbul Teknik Üniversitesi, Prof.Dr. Tüzin BAYCAN – İstanbul Teknik Üniversitesi ve Prof. Dr. Ender MAKİNECİ – İstanbul Üniversitesi görüşlerini dile getirecek.
İSKİ Genel Müdürü Fatih Turan ile Genel Müdür Yardımcıları Selami Taşer ve Recep Hazır’ın katıldığı sempozyumun ilk gününde bir konuşma yapan ve çevre sorunlarıyla mücadele etmek için güçlü bir işbirliğinin şart olduğunu vurgulayan Genel Müdür Fatih Turan: “İSKİ’nin iklim değişikliği ile ilgili hassasiyeti çok daha eskilere dayanıyor. Su Vakfı ile birlikte yürüttüğümüz 2008-2010 yılları arasında İklim Değişikliğinin İstanbul ve Türkiye Su Kaynakları Geleceğine Tesirleri Projesi’nde İstanbul’a su temin eden havzaların 2000-2050 yılları arasındaki yağış ve akış öngörülerini, kuraklık değişikliklerini önceden tahmin etmeyi amaçladık.
İstanbul’un su kaynakları için alınması gereken önlemleri ve buna bağlı olarak, kuraklık senaryolarını belirlemeye çalıştık. İSKİ olarak, su kaynaklarından uzak olan ve sürekli büyüme eğilimi nedeniyle dikkat ve yatırım gerektiren İstanbul’un yeni su kaynaklarını planlarken küresel ısınmanın etkilerini de hesap ediyoruz. İstanbul Türkiye’nin markası, referans şehri, lokomotifi… Bu nedenle su kaynaklarının güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde hizmet vermesi hayati öneme sahip.” ifadelerini kullandı.
Günümüzün en önemli problemlerinden biri olan iklim değişikliğinin bilimsel çalışmalar doğrultusunda irdelenmesi amacıyla düzenlenen sempozyumun ikinci gününde ise; İSKİ AB ve Hibe Projeler Koordinatörü Elif Tezcan tarafından “İklim Değişikliğinin İstanbul ve Türkiye Su Kaynakları Geleceğine Tesirleri” hakkında sunum gerçekleştirildi.
Sadece ülkemizi değil, tüm dünyayı tehdit eden ve küresel boyutta yaşanan iklim değişiklikleri ile beraberinde getirdiği kuraklık gibi olumsuzlukları minimuma indirgemek, gerekli önlemleri almak ve İstanbulluları bilgilendirmek adına düzenlenen “İklim Değişikliği ve Su Yönetimi Sempozyumu” başarıyla tamamlandı. Akademi, belediye, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve bürokrasi camiasının büyük ilgisiyle gerçekleştirilen ve iki gün süren sempozyumda “İstanbul’da Su ve Kaynaklarının Yönetimi, İklim Değişikliğinin Su Yönetimine Etkisi, Bütünleşik Havza Yönetiminin Temel İlkeleri, İçme ve Kullanma Suyu Temini, Enerji Boyutu, Su ve Altyapı Güvenliği ile Su Kenti Olarak İstanbul’da Su Yönetimi Nasıl Olmalı?” konularında oturumlar yapıldı.
İSKİ’nin ev sahipliğinde düzenlenen İklim Değişikliği ve Su Yönetimi Sempozyumu’ndaki oturumlar süresince hem küresel, hem de yerel anlamda uygulanan su politikalarının önemi, suyun stratejik ve kullanım açısından değerine vurgu yapıldı. Oturumlarda; su havzalarının korunması, mikro kirleticilerden arındırılması konularında alınan önlemler, suyun temini dışında su tesislerinin yapımında otomasyon sisteminin entegre edilmesinin ne denli önemli ve gerekli olduğu ortaya konuldu.
Sempozyumun ikinci günü; “İçme ve Kullanma Suyu Temini, Su Yönetiminin Enerji Boyutu, Su ve Altyapı Güvenliği, Su Kenti İstanbul’da Su Yönetimi Nasıl Olmalıdır?” konularında uzmanlar önemli bilgiler sundular. Su yönetimin enerji boyutunun ele alındığı öğleden sonraki ikinci oturumda İSKİ Kağıthane İçme Suyu Tesisi Müdürü Emel Tüfekçi arıtma tesisleri, su kaynakları ve tesislerde enerjinin verimli kullanılması konusunda açıklamalarda bulundu. İSKİ tesislerinde kullanılan enerji ile ilgili çalışmalar yaptıklarını ve terfi merkezlerinde bazı optimizasyonların yapılması ile sera gazı emisyonunun da azaltılabileceğini belirten Tüfekçi, ekipmanların verimli çalıştırılması, varlık etiketleme uygulamalarının enerji verimliliğine yönelik çalışmalardan olduğunu kaydetti. Tüfekçi konuşmasına şöyle devam etti; “Tesis işletmesinde enerji verimliliği dediğimizde: su kaynağının kapasitesi ve durumu, mevsimsel şartlara bağlı olarak kalite, arıtım maliyetleri göz önüne alınır. Kaynaktan gelen su kalitesine bağlı olarak farklı tesislerin kapasitesi artırılarak veya azaltılarak enerji verimli optimizasyonlar yapılmaktadır.”
Sempozyumun Üçüncü oturumu; Kanal İstanbul Projesi, su ve altyapı güvenliği konularına değinildi. İSKİ Plan Proje ve Yatırım Dairesi Başkanı Halit Alphan, Kanal İstanbul Projesi’nin faydadan çok zarar getireceği, içme ve atık su arıtma tesislerinin devre dışı kalacağını ifade etti. Halit Alphan; isale hatlarında deplase çalışmaları, kamulaştırma, altyapı çalışmalarının da İstanbul’a ve İSKİ’ye büyük mali külfetler yükleyeceğini belirtti.
3. Oturumda İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Selami Taşer ise İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresinin tarihçesi, İstanbul ile ilgili istatistiksel veriler ve tesislerdeki enerji kullanımı konularında sunum gerçekleştirdi.
İklim Değişikliği ve Su Yönetimi Sempozyumu’nun kapanış konuşmasını yapan İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu da, iki gün boyunca devam eden ve birbirinden kıymetli sunumların yapıldığı sempozyum vesilesiyle İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu başta olmak üzere milletvekillerine, belediye başkanları, akademisyenler ve su konusundaki yöneticilere, değerli takdimlerinden dolayı üniversite hocalarına, destek veren çalışma arkadaşlarına ve konuklara katılımları ve katkılarından dolayı teşekkür etti.