Distile Su Nedir? Ne İşe Yarar?
Su, en azından bildiğimiz anlamda yaşamın Kaynağı… Canlılığın devamı açısından olmazsa olmazlardan biridir. Günümüzde temiz su kaynaklarının azaldığını hatta ülkemizin de içilebilir temiz su kaynaklarının bitmeye yaklaştığını duymuşsunuzdur.
Distile (Saf Su) terimini duyduğunuzda bunu asla arı temiz su kaynağı zannetmeyin. Peki Gerçekte Distile Su Nedir? Zararlı mıdır? Ne İşe Yarar? O halde okumaya devam edin. Su, en azından bildiğimiz anlamda yaşamın Kaynağı… Canlılığın devamı açısından olmazsa olmazlardan biridir. Günümüzde temiz su kaynaklarının azaldığını hatta ülkemizin de içilebilir temiz su kaynaklarının bitmeye yaklaştığını duymuşsunuzdur. Peki Distile Su Nedir? Temiz Su Nedir?
Distile Su Nedir?
Su molekülü oluşumu itibariyle iki hidrojen bir oksijen atomundan oluşmaktadır. Ancak saf bileşik H2O (Su) çok saldırgan bir çözücüdür. Hidrojenle oksijenin yanması sonucu ortaya çıkan saf su molekülü doğada karşılaştığı, Kalsiyum, magnezyum, tuz gibi mineralleri çözerek bünyesine alır. Doygunluğu yaklaşık 7-8.5 pH olan, içerisinde arsenik gibi kimyasal kirletici, kolibasili gibi biyolojik kirleticilerin bulunmadığı, radyoaktif ajanlar bulundurmayan, Fe, Mg, Ca, Na gibi minerallerin yeteri kadar olduğu sular içilebilir sulardır. Yani saf su içilebilir bir içecek değildir. Bünyesine sağlıklı mineralleri doğru oranda aldığında içilebilir hale gelir. Özetle Saf su, suyun içerisindeki çözülmüş minerallerin tamamının yada tamamına yakınının alınmasıyla elde edilir. Yani Distile Su Nedir Sorusunun cevabı “İçerisinde ki çözülebilir tüm maddelerden arındırılmış sudur” olur.
Temiz Su Nedir?
Temiz su doğal yada insan eliyle, biyolojik ve kimyasal kirleticilerden arındırılmış, insan sağlığına faydalı minerallerin belli oranda içinde çözündüğü sulardır. Musluğumuzdan akan, damacanalarda bulunan ve marketlerde pet şişede satılan sular temiz sudur
Distile (Saflaştırılmış) Su Doğada Bulunuyor mu?
Molekül yapıdaki saf su çok iyi bir çözücü olduğu için karşılaştığı mineralleri anında çözüp bünyesine kattığı için doğada hiç bir şekilde bulunmamaktadır. Buharlaşarak havaya karışan suların tekrar yeryüzüne yoğuşması sonucu oluşan yağmur suyunun saflaştırılmış su olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak yanlış düşünüyorsunuz. Yağmur suyuda, havada karşılaştığı elementleri bünyesine alarak saf olmaktan uzaklaşır. Yani yağmur suyu da saflaştırılmış su değildir.
Distile (Saflaştırılmış) Su Nasıl Üretilir?
Doğada kendiliğinden bulunmayan saflaştırılmış su, endüstriyel ihtiyaçlar doğrultusunda insan eliyle laboratuvarlarda üretilmektedir. Su defalarca ısıtılıp buharlaştırılır, tekrar yoğunlaştırılır ve onlarca filtre ve reçineden geçirilerek ters ozmoz ile saflaştırılır. İçesindeki minerallerden arındırılan su sonunda saf su haline gelir. Distile (Saflaştırılmış) su elde edildiğinde mikroorganizmalardan arınmış vaziyettedir. Suyun havayla teması halinde çoğu zaman havadaki azotla da karışabilir. Su o kadar çözücüdür ki damıtma cihazını eriyebilir metaryellerini bile çözüp bünyesine alabilir.
Distile Su İletken midir?
Saflaştırılmış su hakkında şu da önemli bir bilgi… Distile su deiyonize bir yapıdadır. İçerisinde çözünmüş mineral olmayan Distile su elektriği kesinlikle iletmez. İçerisinde çözünen diğer maddeler nedeniyle su iletkenlik kazanır.
Distile (Saflaştırılmış) Su Zararlı mıdır?
Saflaştırılmış (Distile) Saf suya dokunmak tehlikelidir. Çünkü içerisindeki tüm minerallerden %99.9 oranında temizlenmiştir. Önüne gelen her şeyi çözüp eritmeye hazırdır. Saflaştırılmış su ile karşılaşan canlı hücresi suyu tamamen içine çekerek şişer ve sonunda patlar (Hipotoni). Yani saflaştırılmış su içmek hücreleriniz için hiçte iyi değildir.
Distile (Saflaştırılmış) Su Kullanım Alanları Nelerdir?
Saflaştırılmış Distile suyun günlük hayatta kullanım alanı geniştir. Bunlar arasında en bilinenleri otomobil aküleri ve ütü sularıdır. Ütülerde ve akülerde içerisinde mineral bulunan sular kullanılması zamanla sistemi bozacağı için saf kullanmak gerekir. Saflaştırılmış su ayrıca biyoloji laboratuvarlarında, hastanelerde, kimyasal endüstriyel alanlarda ve arıtma sistemlerinde kullanılmaktadır.