Bir Kar Tanesinin Doğuşu
Kış mevsiminin en güzel yanıdır yağan karı pencereden seyretmek. Hemen hemen hepimiz cama vuran farklı şekillerdeki kar tanelerinin eşsiz güzelliğinden etkileniriz. Peki, nasıl oluşur bu kar taneleri?
Kar, bir buluttan düşen donmuş su damlacığından ibaret değildir. Bir kar tanesini farklı kılan, yavaşça oluşması ve bulutun içinde büyümesidir. Su buharı havada ilerleyip, bir parçacık üzerinde yoğunlaştığı (gaz halden katı hale geçtiği) zaman bir kar tanesi oluşur. Bu durumda, yavaşça büyüyen bir kristal söz konusudur. Bu kristalin oluşumunu başlatmak için ise toz taneciği gibi ufak bir nesneye gerek vardır.
Buharın yoğunlaşabilmesini sağlayan iki temel yol bulunur. Bu yolların her ikisi de, kar tanesinin sonunda sahip olacağı biçim üzerinde büyük rol oynar. İlk yol, kristal yüzeylerinin yani “faset”lerin oluşumudur. Fasetler aslında prizma gibi üç boyutlu bir şekil üzerindeki düz bir yüzdür. Kristal büyürken doğal biçimde ortaya çıkarlar. Buz kristallerinde aldıkları şekil, kristali oluşturan moleküllerin şeklini yansıtır. Donmuş buzun kristal yapısı 6 kenarlı bir şekildir. Dolayısıyla, buzul bir faset de altı kenarlı olur. İşte kar tanelerindeki altı katlı radyal simetrinin kökeni budur.
Kar tanesi büyümesinin ikinci yolu ise dal oluşumudur. Bekleneceği üzere, o güzel ağaç benzeri yapıları oluşturan süreç budur. Dallar ortaya çıkar; çünkü su buharı, dokunduğu ilk şeyin üzerinde yoğunlaşır. Eğer bir kar tanesinin yüzeyinde ufacık bir çıkıntı varsa, buhar daha ileri gitmek yerine orada yoğunlaşacaktır. Artık çıkıntı daha da büyümüş ve o noktada su buharı “yakalama” olasılığı daha da artmıştır. Bu süreç kendini yineledikçe, dallar uzar.
Bulutun içinde büyümekte olan bir kar tanesi tasavvur edin. Bulut ilerlerken, kar tanesinin içinde bulunduğu koşullar sürekli değişir. Bulutun farklı noktalarında, farklı sıcaklıklar ve nem düzeyleri vardır. Ayrıca mikroskobik ölçekte farklı koşullar da mevcuttur. Kar tanesinin bu farklılıkları deneyimleme sırası ve her bir koşullar kümesinde ne kadar süreyle kaldığı, sonuçta nasıl bir şekli olacağını belirleyecektir.
İki kar tanesinin tümüyle aynı koşullara aynı sıralamada ve aynı sürelerle maruz kalması, mikroskobik düzeydeki farklılıklar da akılda tutulursa, hiç muhtemel değildir. Ancak sıkı kontrol edilen koşullar altında, laboratuvar ortamında ikiz kar taneleri üretmek olanaklıdır.