Arıtma Kullanım Alanları
HASTANELER
Hastaneler kaliteli su ihtiyacının en çok hissedildiği yerlerdir. Buhar kazanları, eşanjörler, otoklavlar, sterilizörler, diyaliz cihazları, laboratuarlar, ameliyathanede kullanılan hassas klima sistemlerinde düşük iletkenlikli su kullanılır
Ayrıca çamaşırların ve bulaşıkların yıkanması, yemek hazırlanması, yumuşak su kullanılmalıdır. Arıza bakım ve sarf malzemesi giderlerinden büyük oranda tasarruf sağlar.
OTELLER
Otellerin yüksek kapasitedeki içme ve kullanım suyu ihtiyacı için şebeke suyu, kuyu suyu, nehir suyu ya da deniz suyu gibi kaynaklar kullanılabilir. Filtrasyon Sistemleri ile giriş suyunuzdaki kaba tortu ve partiküller maddeleri arındırıp su ile çalışan otel ekipmanlarının ve arıtma sistemlerinizin kullanım ömrü ve verimliliği artar.
Otellerde temiz ve bol içme suyu ihtiyacına çözüm bulmak için Ters Osmoz su arıtma sistemleri çok aşamalı filtrasyon teknolojisi ile size lezzetli, berrak, kokusuz ve sağlıklı içme suyu sağlar. Bu sistem ile otellerin restaurant, kafe, bar ve yemekhanelerinde kaliteli ve sağlıklı içme suyu elde edilerek müşterilere kaliteli ve sınırsız hizmet verilir.
Sert su, ve bunun sonucunda oluşan kireç otellerin boru hatlarında tıkanma ve delinme gibi sorunlara, su akış veriminin düşmesine, ısıtma parçalarının kireçlenmesi ile enerji kaybına, neden olacaktır. Tüm bu etkenler genel tesisatlarda ve cihazlarda dönemsel tamir sıklığını ve işletme masraflarını arttıracaktır. Yumuşatma sistemleri, kullandığınız cihazları ve genel boru hattınızı kireçli suyun sebep olduğu zararlara karşı korur.
Su yumuşatma sistemi ile arındırılan su, lavabo ve küvetlerdeki kireç lekelerine sebep olmaz böylece temizlik için harcadınız deterjan miktarı azalır. Müşterileriniz banyo sırasında az miktarda şampuan ile daha çok köpük ve kolay hijyen sağlamaktan, yumuşak su nedeniyle tende hissedilen yumuşak ve pürüzsüz görünümden, yumuşak, temiz çarşaf ve havlulardan duydukları memnuniyeti sizlerle paylaşacaktır.
ENDÜSTRİYEL ALANLAR
Endüstrinin kaliteli ve özel su ihtiyacı ancak doğru şekilde şartlandırılan ve hazırlanan sularla karşılanabilmektedir. Tüm bu süreç şartlandırılacak suyun analizi ile başlar ve prosesin gerçek anlamdaki ihtiyacının tespit edilmesinden sonra ileriye dönük düşük işletme maliyetleri göz önünde bulundurularak projelendirilir.
İşletmenin ihtiyaçlarına göre Su Yumuşatma Sistemleri, Klor Dozajlama, UV Fltreleme, Ultrafiltrasyon, Deiyonizasyon, Aktif Karbon Filtrasyon, Kum Filtrasyon, Deniz suyu arıtma, Kuyu suyu arıtma, Ters Osmoz gibi seçenekler sunulabilir.
MATBAA VE BASKI İŞLERİ
Matbaacılıkta mürekkebin hazırlanması için kullanılacak suyun saf ve sürekli aynı kalitede olması gereklidir. Aksi takdirde hem parlak ve canlı renkler elde edilemez hem de standart bir formülasyon tutturulamaz. Yüksek kapasiteli matbaalarda, su partikülleri kağıdın eşit genleşmesi ve büzülmesi sağlanıp kırışıklıklara engel olur.
LABORATUARLAR
Araştırma-geliştirme veya tahıl laboratuvarlarında analiz edilecek numuneler su ile seyreltilir. Bu karışım içinde sadece araştırılacak maddenin bulunması, diğer safsızlıkların olmaması istenir. Böylece değişiklikler olabildiğince azaltılarak veya teke indirilerek incelemenin hızlı ve sihatli yapılması sağlanır. Eğer ultra saf su isteniyorsa (18 megaohm dirençli) kulanılan reçineli iyon değiştiriciye girecek suyun önceden ters osmoz sisteminden geçirilmesi ile iyon değiştirici reçinelerin ömrü en az 10 kat artar.
SERALAR VE SULAMA SUYU
Seralarda kullanılan sular saf olmalıdır. Saf su kuvvetli çözücü olduğu için topraktaki mineralleri, gübre ve vitamin gibi kimyasalları daha hızlı ve etkin çözer. Dolayısıyla bu maddeler de bitki tarafından daha hızlı ve kolay emilir. Kalitesiz su toprakta tuzlanmaya sebep olur. Toprak kıraçlaşır. Damlatmalı sulama kullanıldığında su, çok ince uçlardan toprağa verilir. Sudaki tortu ve kireç bu uçlarda tıkanmaya neden olabilir. Süs bitkileri ve çiçekçilikte yapraklara sıkılan su sert veya tuzlu olursa, yaprak ve çiçekler matlaşır. Bitkilerin ve çiçeğin albenisi azalır.
AKÜ ÜRETİMİ
Akülerde saf su kullanılması gereklidir. Aksi takdirde elektroliz işlemi sırasında açığa çıkan TDS iyonları elektrotlar üzerinde birikir ve akünün verimini azaltır.
KLİMA SANAYİ
Sulu klima sistemlerinde, tesisatta dolaşan su tüm sistemin verimini etkiler. Su kışır yapıcı ise ısı yalıtımı yaparak sistemin verimini düşürür. Korozif yapıda olursa, hızlı delinmelere ve sızıntılara yol açar. Ayrıca nemlendirme haznelerinin takviye sularının ters osmoz sistemlerinden sağlanması ile buhar verimi artar.
METAL KAPLAMA
Metal kaplama için kullanılan sulu çözeltiler saf suyla hazırlanmalıdır. Aksi takdirde banyo, içindeki kimyasalları kusar. Kullanılan reaksiyon hızlandırıcı pahalı katalizörler, sudaki klorür, demir, kireç vs. ile çabuk bozulurlar. Su eğer kaplanacak madde üzerinde tortu bırakırsa kaplamada homojenlik sağlanamaz, parça ile yapışma sağlam olmaz, değişim masraflarının artmasına sebep olurlar.
YIKAMA & DURULAMA İŞLEMLERİ
Oteller, restoranlar, oto yıkama gibi yıkanmış yüzeyler üzerinde en ufak lekenin kalitesiz iş yapıldığı anlamına geldiği yerlerde çok çeşitli kalitelerde deterjanlar, parlatıcılar kullanılır. Fakat yıkama ve durulama suyu saf değilse sonuç alınamaz. Sudaki kireç ve diğer tuzlar yüzeyde boyanın parlaklığını örten lekeler bırakır. Lekeleri bezle temizlemek ilave işçilik gerektirir, bu arada boya çizilebilir.
TEKSTİL SANAYİ
Tekstilde kullanılan boyalar sudaki safsızlıktan kolayca etkilenirler. Sudan gelen iyonik ve organik kirlilikler ne kadar giderilebilirse; boyanın rengi, kumaşa tutulması o derece artar. Özel boya teknolojisinde en fazla 100µS/ cm iletkenlik ve minimum alkalitede su istenir.
İLAÇ SANAYİ
İlaç üretiminde , çeşitli kalitelerde su kullanılır. Bunlardan WFI (water for injection) serumlar ve ampuller gibi enjektabl preparatların hazırlanmasın da PW(purified water) ise kana zekredilmeyen şuruplar, kremler gibi ilaçların hazırlanmasında kullanılır.
Bu sular genellikle destilasyon ile elde edilir.Destilasyon cihazına girecek su ters osmoz sisteminden geçirilerek içindeki TDS, inorganik ve organik kimyasallar, bakteri, virüs ve patojenler çok büyük oranda giderilirse, destilasyon cihazının yükü azalmış olur. Böylece toplam enerji ihtiyacı azalır.Arıza ve bakım işleri yüksek oranda azalır.
KOZMETİK ÜRETİMİ
Kozmatik üretiminde kullanılan esanslar, kompotentler çok hassas ve pahalı maddelerdir. Ortam Koşullarından kolayca etkilendikleri gibi karışıma giren suyun kalitesi de onları etkiler. Bir çok endüstri için sorun olmayabilecek organik ve inorganik safsızlıklar, kozmatik üretiminde büyük sorunlar çıkartabilir.